В “Сільпо” у Львові почали продавати відому Дрогобицьку сіль: вартість

Після довгого періоду паузи Дрогобицьку сіль знову продають на прилавках торгівельних мереж. 8 квітня покупці супермаркетів “Сільпо” сфотографували брендовані упаковки солі на поличках, пише Дрогобич.City.

Вартість Дрогобицької солі складає зараз 19.99 гривні за упаковку. Відповідну фотографію опублікували з супермаркету на вулиці Кульпарківській, 93а.

Керівник пресслужби Fozzy Group Іван Пальчевський у коментарі Дрогобич.City повідомив, що для мережі супермаркетів шукали постачальника солі.

“Ми зверталися до Дрогобицького солевиварювального заводу з пропозицією співпраці. Завдяки новому постачальнику нам вдалося стабілізувати ситуацію з наявністю солі. Загалом, ми постійно зацікавлені у новій співпраці з місцевими виробниками та шукаємо для себе нових партнерів. Нещодавно почав працювати сайт ProdUkraine.org, де торговельні мережі розміщують оголошення про свої потреби, а виробники та постачальники відгукуються на них. Таким чином, ми можемо подбати про продовольчу безпеку України”, — зазначив Іван Пальчевський.

Нагадаємо, влітку 2020 року найстаріше підприємство України Дрогобицька солеварня, яке працювало з XIII ст., призупинило виробництво солі через надлишок продукції на складі. Тоді там накопичилося близько 25 тис. пачок солі. Сіль є брендом Дрогобича. Підприємство виготовляло щодня близько 500 кг солі, або менше 200 тонн на рік. Проте колись там варили 10 тисяч тонн і возили ледь не по всій Європі.

Заснування Дрогобича безпосередньо пов’язане із видобутком солі, ще у період Галицько-Волинського князівства. У різні часи за різної влади, в тому числі окупаційної, підприємство не зупиняло виробництва. Дрогобицька солеварня працювала понад 700 років і вважається найстарішим підприємством України. Крім того, це єдиний завод, який виробляв сіль методом виварювання. Слоган міста: «Дрогобич — у ньому вся сіль».

У 2020 році ціна дрогобицької солі складала 12 грн за пачку в поліетиленовій упаковці 750 г.

«Це все ручна праця, використання дров. Але зате сіль без природних розсолів, кращої якості», — розповідала технолог Дрогобицької солеварні Оксана Бунда.

Технологія варіння солі в Дрогобичі не змінювалася з 13 століття. У стареньких печах потріскують дрова. І хоча навколо жодної автоматики, у ваннах, що над печами, температура завжди стала ― 106 градусів.

Глибина соляної шахти 50 метрів. Качають розчин насосами. Диво-річки з землі не побачити, але якщо добре вслухатися, можна почути її шум.

admin
Author: admin

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.